e-Dönüşüm

Depolar Arası Transferde İrsaliye Gerekir mi?

Aynı firmanın iki deposu veya şubesi arasında mal taşımak satış değildir; yine de belge gerekir mi? Kısa cevabı ve e-İrsaliye mükellefleri için nasıl düzenlendiğini anlatıyoruz.

Yayın tarihi: 3 Kasım 2026Güncelleme: 3 Kasım 2026Okuma süresi: 4 dakikaYazar: Senin Hesap Editör EkibiEditoryal İlkeler
Depolar Arası Transferde İrsaliye Gerekir mi? rehber görseli

İçindekiler

  1. Kısa cevap
  2. Dayanak
  3. e-İrsaliye mükellefiyseniz
  4. e-İrsaliye mükellefi değilseniz
  5. Dikkat edilecekler
  6. Senin Hesap'ta ne var?

Kısa cevap: Evet. Bir mükellefin işyerleri veya şubeleri arasında mal taşınması hâlinde de sevk irsaliyesi düzenlenir. e-İrsaliye uygulamasına kayıtlıysanız bu sevkiyatlar için kendi adınıza e-İrsaliye düzenlemeniz gerekir.

Dayanak

Vergi Usul Kanunu'nun 230. maddesinin 5. bendi, bir mükellefin birden çok işyeri ve şubesi arasında malın taşınması hâlinde de sevk irsaliyesi düzenlenmesini öngörür. GİB'in e-İrsaliye Uygulama Kılavuzu (bölüm 15.2) aynı gerekçeyle, uygulamaya kayıtlı kullanıcıların kendi işyerleri arasındaki mal sevkiyatları için e-İrsaliye düzenlemesi gerektiğini belirtir.

e-İrsaliye mükellefiyseniz

Kılavuza göre bu durumda malı gönderen ve alan bilgileri olarak aynı mükellefiyet bilgisi yazılır; malın teslimat adresi (hedef depo veya şube) e-İrsaliyedeki ilgili alana girilir. Fiili sevk zamanı, taşıyıcı (araç plakası ve şoför ya da kargo/lojistik firması) gibi diğer zorunlu bilgiler normal e-İrsaliyeyle aynıdır: e-İrsaliye Zorunlu Alanları. GİB'in 22.10.2018 tarihli özelgesi de bu sonuca varır: düzenleyen ile muhatap aynı kişi ve e-İrsaliye kayıtlı kullanıcısı olduğundan, şirket depo ve şubelerine yapılan sevkiyatları kendi adına düzenleyeceği e-İrsaliye ile belgelendirmelidir.

e-İrsaliye mükellefi değilseniz

e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı değilseniz aynı kural kâğıt sevk irsaliyesiyle uygulanır: şubeler ve işyerleri arası taşımada da sevk irsaliyesi düzenlenir ve malla birlikte taşıtta bulundurulur. Kâğıt sevk irsaliyesinde düzenlenme tarihi ile fiili sevk tarihi ayrı ayrı yazılır. Ayrıntılar için Sevk İrsaliyesi ile Taşıma İrsaliyesi Farkı rehberine bakın.

Dikkat edilecekler

Bu yazıdaki hüküm, mükellefin kendi işyerleri arasındaki taşımayı kapsar. Aynı işyerinin içinde yapılan yer değiştirmeler için kaynaklarda açık bir hüküm görmedik; böyle bir durumunuz varsa mali müşavirinize danışın. Transfer bir satış değildir; mal başka bir kişiye devredildiğinde ise fatura ve irsaliye kuralları ayrıca uygulanır.

Senin Hesap'ta ne var?

Senin Hesap'ta satış sevk irsaliyesi düzenleyebilir, Pro pakette e-İrsaliye olarak gönderebilirsiniz; araç plakası, şoför ve kargo bilgisi irsaliyede girilir. Gelen e-İrsaliyeyi kabul veya reddedebilir, gelen malı mal kabul ekranında kaydedebilirsiniz. Paket kapsamı için fiyatlandırma, e-belge süreci için e-Fatura ve e-İrsaliye çözümü sayfasına bakın.

Sık Sorulan Sorular

Aynı firmanın iki deposu arasında mal taşırken irsaliye gerekir mi?

Evet. Vergi Usul Kanunu madde 230/5'e göre bir mükellefin işyerleri veya şubeleri arasında mal taşınması hâlinde de sevk irsaliyesi düzenlenir.

e-İrsaliye mükellefi depo transferinde kâğıt irsaliye kullanabilir mi?

GİB kılavuzuna göre e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı kullanıcılar kendi işyerleri arasındaki mal sevkiyatları için e-İrsaliye düzenlemelidir. Kâğıt sevk irsaliyesi yalnızca 509 Sıra No.lu Tebliğde açıklanan istisnai hallerde mümkündür.

Depo transferi e-İrsaliyesinde gönderen ve alan kim yazılır?

Malı gönderen ve alan bilgisi olarak aynı mükellefiyet bilgisi yazılır; hedef depo veya şubenin adresi teslimat adresi alanına girilir.

e-İrsaliyenizi Senin Hesap'tan gönderin

Satış sevk irsaliyesi ve e-İrsaliye gönderimi tek yerde. Kredi kartı gerekmez.

14 Gün Ücretsiz Deneyin